onsdag 15 december 2010

julskinka

Bara så ni vet. Jag är jävligt cynisk egentligen. Mot en massa mänskliga beteenden. Nu tänker jag vara cynisk och elak under de minuterna det tar att skriva det här blogginlägget. Ni får ursäkta. Eller låta bli att läsa. Helt enkelt.

Detta tycks hända varje år.
Hela Sveriges befolkning blir upplysta, i tiden då julskinkorna griljeras som mest och fläskköttets konsumtion ökar med typ hundratio procent för att alla julbord ska göra profit, att grisarnas tillstånd är fullkomligt värdelöst i Sverige. Inget hö att böka i. Ingen naturlig miljö att växa upp i för kultingarna. Grisarna blir aggressiva och utvecklar aggressiva och kabbalistiska beteenden gentemot varandra (tio grisar på nio kvadratmeter i en smutsig bur - vem skulle inte bli lite instabil?).
Och befolkningen reagerar med: "Säg VAD? MENAR du att företag som enbart försöker tjäna asmycket pengar och producera så mycket kött som möjligt så att alla ska kunna äta gris tjugo gånger i veckan INTE behandlar sina djur bra?!"
Och så går man med i en massa facebook-stödgrupper och vägrar minsann att äta julskinka (utan äter kyckling istället, för det är "typ inte kött"). Om man inte bjuds på det. Eller om det inte redan finns. Liksom.

Resten av året ignorerar man hur grisarna mår - tills julkänslorna sätts igång igen och julskinkan och senapen plockas fram och ännu ett reportage visas på TV om hur grisarna mår. Då börjar karusellen igen. Fram med dåligt samvete, det passar så bra i julbelysningen, resten av året... njae. Vaddå djuren mår dåligt. Det där var ju LÄNGESEN ju.

Jisses Amalia, måste det vara en tid då det är extra uppenbart att man äter kött för att man ska bry sig om hur djuren mår? Jag är så cyniskt inställd till alla dessa reportage om hur grisarna mår som plockas fram runt jul. Det måste ändå vara uppenbart att djurhållningen - även i ett land där man tror att den är bra - är ganska dålig året runt.
Eller?



PS, Jag köpte en vegetarisk julskinka igår. Den ser lite skum ut. Vakuumförpackad och alldeles rosa. Brukar inte köpa mycket vegetariska "köttprodukter" - som soyakorv, soyaburgare eller annat, men... det är ju jul?

Inga kommentarer: