måndag 7 mars 2011

inför morgondagen

Eftersom alla redan säkert vet vad feminism är (ni vet, den där HELGALNA idén om att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och förutsättningar) tänker jag nu skriva tre versioner på vad feminism INTE är. Dessa tre är troligtvis mer vanliga definitioner än den ovan nämnda jag kom med, så om ni av någon anledning tror på något av detta alternativ måste ni ändra på det genast. Because I said so.

1. Idén om att män är djur och kvinnor är något som inte är djur. Mer känt som radikalfeminism, men jag föredrar att kalla det sexism. Grundades av någon bitter jävel efter ett dåligt avslut på ett förhållande eller liknande, och sen spreds idén som en löpeld bland andra personer med liknande idéer. Det värsta med den här ideologin är inte att den är sexistisk och påstår saker som att kvinnor är överlägsna män, inte heller att den står skyldig för uppkomsten av de smaklösa och likaså tankelösa T-shirtsen med trycken "dead men don't rape" utan för att så många tror att det är just det här som feminism är. Vad FAN.

2. Otäcka kvinnor som älskar kroppsbehåring precis överallt och som är humorlösa tråkmånsar och läser lite väl mycket genusteori. Blir sexuellt upphetsade av politiska skäl. Vill vara rebeller mot precis allting som någonsin uppkommit och motsäger sig allt någon av manligt kön säger eller gör, bara för sakens skull.

3. Unga kvinnor och män som gladeligen åtar sig idén om att det här med jämställdhet är helt okej alltså, ja, det är bra, men sedan tillägger likt förbannat att de är lagom mycket feminist. Det vill säga att de tycker att lagom mycket kvinnoförtryck och mansförtryck (som för övrigt inte finns med i ordlistan här, jämO, någon?) och diskriminering och kvotering är bra. De hävdar dessutom bestämt att det faktiskt är så att vissa grejer är tjejer bättre på och vissa grejer är killar bättre på. Ja, det finns väl vissa saker som man skulle kunna säga att kvinnor gör bättre än män (det jag spontant kommer på är amma och föda barn) men vad som gör mig sur är att dessa personer använder det uttrycket för att säga saker som:
"Damfotboll är inte samma sak som fotboll."
"Kvinnliga komiker är inte riktigt lika bra."
"Läste precis en bok en kvinnlig författare, de är så mycket bättre än manliga, de är mer förstående helt enkelt!"
De läser gärna gamla feministiska texter, men tar avstånd för att ta plats i någon ny debatt. Tror på allvar att manliga och kvinnliga artister har olika sound. Vägrar se korrelationer mellan allmänförtryckande faktorer i vardagen (till exempel bantning, förbud mot att amma offentligt, och så vidare och så vidare).
De här finns det mest av, och de är ett hot... mot mitt humör.


PS. Jag är feminist och kvinna dessutom.

Inga kommentarer: